Eseuri europene: Tinerii din MOLDOVA despre EUROPA, I


Centrul de Informare Europeană împreună cu organizatorii Concursului Naţional de Eseuri „Cetăţeanul Uniunii Europene în contextul Republicii Moldova: perspective, influenţe, realizări” au luat decizia de a publica pe blogul Centrului eseurila cîştigătoare. Astfel, timp de 7 săptămîni consecutive în fiecare marţi vom prezenta cîte un eseu publicului larg.

Astăzi, 31 mai 2011, vă prezentăm eseul scris de Tofan Adriana – eleva clasei a 8-a a Liceului cu profil tehnologic pentru copii cu vederea slabă care a obţinut premiul special acordat de Vidaicu Daniela – membră a organizaţiei europene de tineret: „JEF Moldova”.

Premiul special a fost acordat datorită faptului că tînăra avînd vederea foarte slabă a redactat eseul în varianta Braille şi doar apoi cu ajutorul educatorilor eseul a fost transcris în limba română. Efortul şi curajul Adrianei a fost obeservat de juriu, care unanim au decis acordarea premiului special unei tinere speciale care necătînd la problemele de sănătate a avut curajul şi insistenţa să participe la concurs oferind astfel un exemplu demn se urmat pentru toţi tinerii din Republica Moldova.

______________________________________________________________________________________________

 “Cetăţeanul Uniunii Europene în contextul Republicii Moldova: perspective, realizări, influențe”

      Visul Republicii Moldova este de a se integra în Uniunea Europeana, dar aceasta nu este influențată de politicieni, economişti, bugetari. Acest vis poate fi realizat împreună cu toți cetățenii din Republica Moldova, chiar şi cu acel om simplu de la țară…”Frumos e viitorul spre care ne îndreptăm / Binele ne-aşteaptă de zilnic învățăm / Frumos e viitorul în univers lucit / Vom deveni un stat european / Doar depunînd eforturi şi mereu muncind…”

  Sensul acestui motto menţionat mai sus este gîndit şi discutat în fiece zi şi de fiecare cetățean, dar mai profund este gîndit de tînăra generaţie. Pentru a avea loc acest proces, este nevoie ca republica noastră să respecte şi sărealizeze unele criterii stricte ale Uniunii Europene. Pentru aceasta ţaranoastră mai are nevoie de modificări complete în toate sferele de activitate şi nu numai, mai necesită şi unele schimbări în culturile omeneşti. Acest proces de integrare care este activ şi reflexiv, actiunea căruia este definită de un verb de origine franceză “integrer ” apoi preluat din latinescul ”integrare” reprezintă o picătură din speranţa fiecărui cetăţean din republică, în legăturăcu viitorul lui. Din considerentele tinerii generaţii, integrarea va valorifica mult în viaţa acestora. Pe viitor, acest proces de integrare ne va ajuta de a ne crea în ţară condiţii mult mai favorabile de trai, libertatea la o călătorie fără probleme pe teritoriul european. Ne va da posibilitatea ne a ne angaja la un serviciu stabil pentru a ne putea întreţine familia şi pe noi înşine. Acest lucru este posibil doar dacă Moldovase va baza pe nişte aspecte cum ar fi:

  • Chibzuirea măsurilor
  • Cunoaşterea realităţii
  • Cooperare, înăţare din experiențele altora
  • Însuşirea propriilor responsabilităţi
  • Menţiunea calităților omeneşti
  • Cunoaşterea responsabilităţii оn domeniul politic, economic, social, pentru rezolvarea problemei, consecinţele cărora vor fi necesare viitorului țării.

      Măsurile de prevenţie şi recuperare, necesită o deosebită atenţie şi muncă reciprocă pentru soluționarea lor. Pentru a fi adusă republica noastră într-o stare mai bună, cei de la conducere, chiar şi simplii cetăţeni necesităsă ia exemplu din experienţa altor state europene şi să înveţe bunele maniere. Este nevoie ca ţara să-şi cunoască responsabilităţile ce sunt luate asupra ei. Pentru ca ţara noastră să-şi atingă scopul de a se integra, fiecare cetăţean trebuie să posede o mulţime de calităţi pozitive, trebuie de lucrat asupra politicii, economiei şi socializării. Pe cînd acestea reprezintă un mare neajuns pentru Republica Moldova. Dar pentru a fi respectate şi însuşite măcar o parte din criteriile internaţionale, toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt nevoiţi să-şi cunoască atît drepturile cît şi obligaţiile. Ţara noastră va avea mult mai multe şanse de a deveni membră a Uniunii Europene, de a soluţiona marele probleme care о împiedică de a se integra.

      Din cauza posedării calităților omeneşti în neajuns, Moldova este săracă din toate considerentele şi pentru a ajunge într-un stil mai apropiat de cel european, totul depinde de cetăţenii acestei ţăti. Înzestrarea cu calităţi are o mare importanță: viaţa omului e ca o lumînare, arde cît arde, dar cînd vine momentul se stinge, ceia ce ne pare a fi veşnic „ Cerul cu stelele, Pămîntul cu bunătăţile sale, Soarele cu luna cu a lor raze”, dar şi aşa! Şi ele ca şi omul sunt trecătoare, cad din ceruri stingîndu-se una cîte una, soarele cu luna, eclipsele. Tot ce rămîn veşnic pe acest pămînt sunt faptele bune ale oamenilor, ba chiar şi o vorbă spusă cu tîlc de un simplu muritor. Însă din ultimele greutăţi ale vieţii, oamenii încearcă să întoarcă timpul înapoi, dar în zadar. Biblia spune că Dumnezeu cînd l-a zidit pe Adam şi Eva le-a dat suflet şi grai. Suflet pentru omenie, cuvîntul ca o rază şi neprețuitoг bijuterie strămoşească. Dar dacă am pune pe un cîntar o vorbă bună? Oare cît ar cîntări şi o vorbă jignitoare? Vorba cu tîlc spusă unui altuia multe poate face: să vindece răni, să încurajeze în momentele grele. Noi, oamenii la fel trebuie să spunem cuvinte frumoase unui altuia, pentru a ne bucura de o viaţă decentă şi de o democraţie în țară. Dar dacă am pune după cum am spus mai sus, o vorbă jignitoare, rea, nesocotită, am vedea cum s-ar roti în infinitul întunericului şi ar aduce frig, răutate, duşmănie şi intrigă. De aici îmi vine gîndul la toată omenirea de pe pămînt, că trebuie să ne iubim aproapele nostru ca pe noi însuşi, cu cuvintele frumoase, de laudă. Să lăsăm înîntuneric, să nu mai fie scoase la lumină acele cuvinte jignitoare ce taie în sufletul omului mai tare ca tăişul sabiei. Aşa cum se ştie că în clipele cînd numai sunt valorate şi nu mai este păstrată importanţa acestora se primeşte ce se primeşte- haos. Iată de ce trăim într-o țară săracă, în care avem nevoie de modificări în toate domeniile: politic, economic şi social.

      Moldova încearcă activ ca să devină un stat european, dar în zadar, căci pentru aceasta trebuie să fie mult mai vast dezvoltată economia națională, stabilitatea politicii în țară, respectarea dreptului omului şi respectarea minorităţii sociale. Din păcate ţara noastră este săracă şi are o problemă geografică majoră, de exemplu cazul Transnistriei. De asemenea nu există posibilitatea unei afaceri proprii, salariile sunt mici şi mai mult de un milion de cetăţeni au emigrat peste hotare: pentru condiții mai bune de trai. Pentru a deveni un stat membru al Uniunii Europene, Moldova ar trebui să se străduie mai profund să aibă loc schimbările necesare. Guvernul trebuie săcreeze mai multe locuri de muncă pentru tînăra generaţie şi să se lupte cu corupţia din țară. Este necesară o modernizare capitală a ramurilor economice, adică folosirea tehnologiilor avansate care vor oferi posibilitatea de a accelera dezvoltarea economiei noastre.

      Transnistria reprezintă punctul slab al Republicii Moldova şi pînă atunci cînd conflictul nu va fi soluţionat toate încercările vor fi în zadar. Moldova are o poziție geografică foarte favorabilă, care reprezintг o mare importanţă pentru republica noastră, deoarece se află în centrul Europei. Numai un singur avantaj nu este de ajuns, este nevoie de o armonie politică şi un guvern stabil, o protecție a drepturilor omului. Cînd toate acestea vor fi realizate, Moldova poate primi şansa de a deveni un stat European.

      Întradevar, Republica Moldova nu se va integra azi, mîine sau poimîine în cadrul sistemului European. Procesul de integrare dacă va fi, va fi unul de durata perioadei de timp în care clasa politică de la Chişinгu va trebui să implimenteze concret, gîndit şi cugetat acele reforme, care să plaseze Republica Moldova în limitele standardelor (economice, juridice, politice, sociale) ce fac posibile integrarea, de jure şi de facto a Republicii Moldova în cadrul Sistemului European. Clasa politică a Republicii Moldova trebuie să îndeplinească un efort şi mai mare, pentru că de la crearea RepubliciiMoldova şi pînă în prezent rămоne nesoluţionată problema transnistriană. Deci, pe lîngă problemele majore, pe care trebuie să le hotărască conducerea de la Chişinau, privind lichidarea corupţiei, crearea unui cadru legislativ modern, ridicarea nivelului de trai şi multe alte condiţii, care sînt cerute de standartele integrării. Mai este şi marea problemă transnistriană, a cărei soluționare nu este văzută de specialişti în domeniul viitorului apropiat. Plus la toate, țara noastră este săracă în toate sferele de activitate, este foarte săracă şi  sufleteşe în domeniul faptelor bune şi ale culturii. Dacă cetățenii acestei republici în frunte cu conducerea nu-şi vor da stгăuinţa şi nu vor depune foarte mari eforturi, istoria acestei idei de a deveni țara noastrămembră a Uniunii Europene, se va pierde în negura timpului.

Despre Centrul de Informare Europeană
CIE este un serviciu specializat de informare în domeniul integrării europene, care a fost fondat în anul 2007 în incinta Bibliotecii Municipale "B.P. Hasdeu" cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova

Lasă un comentariu