Cronologie


Din istoria relaţiilor RM – UE

  • 28 IANUARIE 1994A fost acreditat primul Ambasador al ţării noastre în Belgia în calitate de Şef al misiunii Republicii Moldova pe lîngă Comunităţile Europene
  • 28 NOIEMBRIE 1994A fost negociat şi semnat Acordul de Parteneriat şi Cooperare(APC) 1 iulie 1998 – a intrat în vigoare APC
  • 1 IANUARIE 2000Este extinsă valabilitatea Acordului privind comerţul cu produse textile semnat cu UE, iar, la 24 ianuarie 2000, Comisia Europeană oferă Republicii Moldova autorizaţia de a exporta pe piaţa UE vinuri produse din două soiuri de viţă de vie.
  • 1 OCTOMBRIE 2000Republica Moldova beneficiază de reduceri tarifare suplimentare variind de la 10% pînă la 30% în funcţie de categoria de sensibilitate a mărfurilor. Aceasta a devenit posibil în contextul aplicării Regulamentului Comisiei Europene nr. 1649/2000, din 25 iulie 2000, privind garantarea pentru Republica Moldova a unui regim special în cadrul Sistemului General de Preferinţe (GSP) care să promoveze protecţia drepturilor muncitorilor în concordanţă cu standardele stipulate în Convenţiile 87, 98 şi 138 a Organizaţiei Mondiale a Muncii
  • 14 FEBRUARIE 2001Vizita la Chişinău a Troicii ministeriale a Uniunii Europene. Din componenţa delegaţiei conduse de Anna Lindh, Ministrul Afacerilor Externe al Suediei, au făcut parte, de asemenea, dl Louis Michel, Ministrul Afacerilor Externe al Belgiei, dl Christopher Patten, Comisar European pentru relaţii externe, şi dl Javier Solana, Secretar General al Consiliului UE şi Înalt Reprezentant pentru politica externă şi de securitate comună a Uniunii. A fost luată în discuţie participarea ţării noastre în cadrul Pactului de Stabilitate, problema transnistreană şi securizarea frontierei de Est. Troika a subliniat importanţa implementării APC-ului pentru Moldova, a reconfirmat sprijinul UE pentru soluţionarea problemei transnistrene în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova. A fost accentuat suportul Troicii pentru aderarea Republicii Moldova la OMC.
  • 20 OCTOMBRIE 2001Are loc Conferinţa Europeană de la Bruxelles, consacrată problemei combaterii terorismului la nivel global. Ministrul Afacerilor Externe Nicolae Dudău, de rînd cu reprezentanţii Ucrainei şi Federaţiei Ruse, a participat la acest for în calitate de invitat special.
  • 28 IUNIE 2001Vizita la Bruxelles a dlui Vladimir Voronin, Preşedintele RM în scopul participării la Masa Regională a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est în cadrul căreia a fost oficializată admiterea ţării noastre ca participant cu drepturi depline la pact. Pe parcursul vizitei au avut loc întrevederi ale Preşedintelui Voronin cu dnii Bodo Hombach, Coordonatorul Special al Pactului de Stabilitate, George Robertson, Secretar General al OTAN, Javier Solana, Secretar General al Consiliului UE, Înalt Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate Comună, Alejo Vidal-Quadras Roca, Vicepreşedinte al Parlamentului European.
  • 6-7 DECEMBRIE 2001Vizita dlui Bodo Hombach la Chişinău (la invitaţia Preşedintelui Republicii Moldova) cu scopul de a efectua o evaluare a activităţilor ţării noastre în cadrul Pactului. În cadrul vizitei a avut loc Conferinţa internaţională „Participarea în Pactul de Stabilitate – accelerator al reformelor social-economice în regiune”.
  • 13 NOIEMBRIE 2002A fost emis Decretul cu privire la crearea Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană.
  • 28 FEBRUARIE 2003În cadrul Parlamentului a fost constituită Comisia Naţională pentru Integrare Europeană (CNIE)
  • 11 MARTIE 2003consultări trilaterale la nivel de experţi Moldova – Ucraina – Comisia Europeană cu privire la controlul comun la frontiera moldo-ucraineană şi aplicarea noilor ştampile vamale ale Republicii Moldova
  • 11 MARTIE 2003Comisia Europeană a înaintat Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentului European spre aprobare Comunicarea „Europa extinsă – Vecinătatea: Un nou cadru politic pentru relaţiile cu vecinii noştri de Est şi Sud” („Wider Europe: A new Framework for Relations with our Eastern and Southern Neighbours”).
  • 8 AUGUST 2003Guvernul a adoptat Hotărîrea cu privire la crearea Departamentului Integrării Europene pe lîngă Ministerul Afacerilor Externe şi a subdiviziunilor de integrare europeană în cadrul ministerelor şi departamentelor de resort.
  • 10 OCTOMBRIE 2003Dl Andrei Stratan, Prim-viceministru al Afacerilor Externe, a efectuat o vizită la Bruxelles, în timpul căreia i-a prezentat lui J. Solana Concepţia de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
  • 15 NOIEMBRIE 2003Toate fracţiunile parlamentare au adoptat o declaraţie comună prin care se angajează să coopereze strîns în problematica integrării ţării în UE
  • 4-5 DECEMBRIE 2003Vizita la Chişinău a dlui Gunter Verheugen , Comisar pentru Extindere al UE. În timpul discuţiilor cu oficialităţile moldoveneşti, a fost abordată problematica stadiului actual şi perspectiva relaţiilor cu UE, principiile şi conţinutul Politicii Noii Vecinătăţi.
  • 18 DECEMBRIE 2003Parlamentului European adoptă rezoluţia privind Republica Moldova care reflectă poziţia Parlamentului European cu privire la situaţia instituţiilor democratice şi a statului de drept din Republica Moldova, dezaprobă proiectul de memorandum cu privire la reglementarea transnistreană propus de Rusia în noiembrie 2003 şi reiterează angajamentele internaţionale ale Rusiei de a-şi evacua trupele şi muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova.
  • 29 IANUARIE 2004La Chişinău are loc prima runda de consultări privind elaborarea Planului Individual de Acţiuni RM-UE pentru 2004-2006. Andrei Stratan, Prim-viceministru al Afacerilor Externe, conduce grupul de lucru al Republicii Moldova la discuţii. Negociator dinpartea UE este Mingarelli Hugues, Şef de direcţie în cadrul Direcţiei generale pentru relaţii externe a Comisiei Europene.
  • 23 FEBRUARIE 2004.La Bruxelles a avut loc a doua rundă de negocieri privind elaborarea Planului Individual de Acţiuni RM-UE pentru 2004-2006
  • 24 FEBRUARIE 2004Delegaţia moldovenească a luat parte la lucrările reuniunii a VI-a a Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană.
  • 30 APRILIE 2004La Bruxelles a fost semnat Protocolul adiţional la Acordul de Parteneriat şi Cooperare dintre Comunităţile Europene cu statele lor membre şi Republica Moldova. Prin semnarea acestui Protocol, Acordul de Parteneriat şi Cooperare Moldova-Uniunea Europeana (UE) a fost extins asupra statelor care au devenit membre ale UE la 1 mai: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria. Acordul de Parteneriat şi Cooperare Moldova-UE a fost semnat la 28 noiembrie 1994 şi a intrat în vigoare la 1 iulie 1998, determinînd, astfel, cadrul relaţiilor noastre cu UE.
  • 4 IUNIE 2004La Chişinău a avut loc cea de-a treia rundă de negocieri privind elaborarea Planului Individual de Acţiuni RM-UE pentru 2004-2006.
  • 15 IUNIE 2004La Bruxelles a avut loc runda finală a consultărilor pentru elaborarea Planului de Acţiuni Moldova-UE. Delegaţia RM a fost condusa de Ministrul Afacerilor Externe Andrei Stratan, cea a UE – de Michael Leigh, Şeful Grupului de Acţiune pentru Europa extinsa în cadrul Comisiei Europene.
  • 8-9 SEPTEMBRIE 2004Ministrul Afacerilor Externe Andrei Stratan a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles în cadrul căreia s-a întîlnit cu Secretarul General al Consiliului UE Javier Solana, Înalt Reprezentant pentru Politică Externă şi de Securitate Comună.
  • 29 SEPTEMBRIE 2004La Bruxelles, cu Comisia Europeană a fost semnat Acordul privind implementarea sistemului de control dublu al exportului unor produse siderurgice din Moldova. Implementarea acestui sistem va permite efectuarea unui monitoring strict al fluxurilor de produse siderurgice, exportate în UE.
  • 15 OCTOMBRIE 2004La Bruxelles a avut loc cea dea treia reuniunea trilaterală RM-UE- Ucraina consacrată problematicii frontierei moldo-ucrainene. Subiectele prioritare ale discuţiilor s-au referit la respectarea Acordului semnat de Moldova şi Ucraina în mai 2003 şi realizarea controlului comun al frontierei la cele cinci posturi vamale.
  • 25 – 26 OCTOMBRIE 2004La Luxemburg a avut loc reuniunea miniştrilor de interne şi de justiţie ai ţările membre UE. La capitolul lupta împotriva crimei organizate a fost adoptată decizia de a include Republica Moldova în lista ţărilor terţe cu care Directorul Europol-ului poate iniţia negocieri în vederea încheierii unor acorduri, în scopul eficientizării luptei împotriva crimei organizate.
  • 9 DECEMBRIE 2004Comisia Europeană a aprobat Planul de Acţiuni Republica Moldova -Uniunea Europeană.
  • 13 DECEMBRIE 2004Miniştrii de Externe ai statelor membre ai UE, în cadrul reuniunii Consiliului Afacerilor Generale şi Relaţiilor Externe al UE, au aprobat Planul de Acţiuni RM-UE, reafirmînd importanţa Politicii Europene de Vecinătate.
  • 30 DECEMBRIE 2004Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Protocolul Adiţional al Acordului de Parteneriat şi Cooperare dintre Comunităţile Europene şi Statele Membre şi Republica Moldova.
  • 22 FEBRUARIE 2005La Bruxelles, în cadrul Consiliului de Cooperare UE-Moldova, a fost semnat Planul de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană.
  • 16 MARTIE 2005Miniştrii de Externe din ţările membre ale UE, reuniţi în cadrul şedinţei Consiliului pentru Afaceri Generale şi Relaţii Externe al UE, au ajuns la un consens politic privind desemnarea Ambasadorului Adriaan Jakobovits de Szeged în funcţia de Reprezentant Special al UE pentru Moldova.
  • 23 MARTIE 2005Consiliul UE a adoptat printr-o procedură scrisă Acţiunea Comună privind instituirea funcţiei de Reprezentant Special al UE pentru Moldova şi l-a desemnat în această funcţie pe Ambasadorul Adriaan Jakobovits de Szeged
  • 24 MARTIE 2005Parlamentul Republicii Moldova, în prima sa şedinţă de după alegerile parlamentare, a adoptat în unanimitate o declaraţie comună cu privire la parteneriatul politic între toate partidele parlamentare în vederea realizării obiectivelor de integrare în UE.
  • 20 APRILIE 2005Guvernul Republicii Moldova a aprobat în cadrul primei sale şedinţe în noua componenţă Planul de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana, care pune în sarcina instituţiilor de stat asigurarea implementării prevederilor Planului de Acţiuni, precum şi prezentarea rapoartelor lunare, trimestriale şi semestrial.
  • 14 SEPTEMBRIE 2005La Bruxelles, dl Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe, a participat la Reuniunea Coordonatoare a Organizaţiilor şi Iniţiativelor Regionale (Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est – Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) – Organizarea Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN) – GUAM – Procesul de Cooperare Dunăreană – Iniţiativa Adriatic-Ioniană), în cadrul căreia RM a reprezentat Preşedinţia GUAM şi OCEMN.
  • 14 SEPTEMBRIE 2005La Bruxelles a fost prezentat raportul privind îndeplinirea Planului de Acţiuni RM-UE, fiind apreciat pozitiv de către Comisia Europeană, în special pentru faptul că „într-o perioadă relativ scurtă ai fost realizate foarte multe lucruri pe plan naţional”. Raportul conţine descrierea rezultatelor activităţii autorităţilor moldoveneşti pe parcursul a 6 luni de la semnarea documentului.
  • 2 OCTOMBRIE 2005La Belgrad, dl Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a participat la reuniunea Coordonatorilor Naţionali ai Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.
  • 6-7 OCTOMBRIELa Chişinău s-a aflat delegaţia Comisiei Europene, condusă de dna Benita Ferrero-Waldner, Comisar European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate care a participat la Reuniunea a VIII-a a Comitetului de Cooperare parlamentară RM-UE. La Palanca, demnitarul european a luat parte la semnarea Memorandumului de Înţelegere cu privire la Misiunea Comisiei Europene de asistenţă la frontieră în Republica Moldova şi în Ucraina. Potrivit acestui document, începînd de la 1 decembrie 2005, misiunea compusă din 60 de oficiali vamali şi grăniceri din statele-membre ale UE se angajează să efectueze monitorizarea întregi frontiere moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul transnistrean.
  • 6 OCTOMBRIE 2005La Chişinău a fost inaugurat Oficiul Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova. Primul şef al Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova a fost desemnat dl Cesare de Montis.
  • 29 NOIEMBRIE 2005La Chişinău s-a desfăşurat cea de-a 6-a reuniune a Comitetului de Cooperare RM-UE la care au participat reprezentanţii Comisiei Europene, membrii Grupului COEST, reprezentanţii autorităţilor Republicii Moldova implicate în implementarea Planului de Acţiuni RM-UE.
  • 30 NOIEMBRIE 2005La Odesa a avut loc inaugurarea oficială a sediului central al Misiunii Comisiei Europene de Asistenţă la Frontieră pentru Republica Moldova şi Ucraina. La ceremonia de lansare a participat dl J.Solana, Înalt Reprezentant al UE pentru Politica Externe şi Securitate Comună, dna B.Ferrero-Waldner, Comisar European, dl Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republici Moldova, dl B.Tarasiuc, Ministrul de Externe al Ucrainei.
  • 31 IANUARIE 2006La Bruxelles a avut loc cea de-a IV-a reuniune trilaterală RM-UE-Ucraina, axată pe problema de frontieră moldo-ucraineană.
  • 1 FEBRUARIE 2006Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dl Andrei Stratan, a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului UE, dl J. Solana, în cadrul căreia a relatat despre desfăşurarea implementări Planului de Acţiuni RM-UE şi intenţiile Republici Moldova de a realiza cu succes şi în timpul prevăzut acest proces.
  • 7-8 FEBRUARIE 2006Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a participat pentru prima dată la reuniunea de lucru a Directorilor Politici din cadrul Ministerelor de Externe a statelor din Europa Centrală şi de Est.
  • 25 APRILIE 2007A avut loc inaugurarea oficială a Centrul Comun de Vize, găzduit de Ambasada Ungariei la Chişinău.
  • 30 MAI 2007A fost semnat Memorandumul privind Cooperarea în procesul Integrării Europene între Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Organizaţiile Societăţii Civile din Republica Moldova.
  • 24 AUGUST 2007La Bruxelles a avut loc Reuniunea informală RM – UE „Perspectivele privind dezvoltarea actuală şi viitoare a relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană”.
  • 10 OCTOMBRIE 2007La Bruxelles a fost semnat Acordul între Republica Moldova şi Comunitatea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor.
  • 10 OCTOMBRIE 2007La Bruxelles a fost semnat Acordul între Republica Moldova şi Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală.
  • 1 IANUARIE 2009Au intrat în vigoare Acordul privind facilitarea eliberării vizelor şi Acordul privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală semnate la 10 octombrie 2009 de către Republica Moldova şi Comunitatea Europeană.
  • 21 IANUARIE 2008Consiliul Uniunii Europene a adoptat Regulamentul privind introducerea Preferinţelor Comerciale Autonome pentru Republica Moldova. Documentul în cauză reprezintă oficializarea finală a deciziei anunţate anterior de instituţiile comunitare şi lansează o abordare nouă în relaţiile comerciale moldo-comunitare. Noul regim comercial oferă accesul liber de taxe şi fără cote a tuturor produselor originare din Republica Moldova pe piaţa UE, cu excepţia unui număr limitat de produse agricole extrem de sensibile pentru piaţa internă a UE.
  • 5 IUNIE 2008La Luxemburg a fost semnată Declaraţia comună privind Parteneriatul de Mobilitate dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.
  • 11 IULIE 2008La Chişinău a fost semnată Declaraţia Miniştrilor Afacerilor Externe ai Republicii Polone şi Republicii Moldova referitor la înfiinţarea Forului Polono – Moldovenesc al Integrării Europene.
  • 23 SEPTEMBRIE 2008La Chişinău a avut loc Reuniunea de lansare a Platformei de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova – Uniunea Europeană.
  • 7 MAI 2009Dl Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a participat la summit-ul de lansare a Parteneriatului Estic, organizat la Praga de către Preşedinţia ceha a Uniunii Europene.
  • 13 MAI 2009La Chişinău a avut loc a treia Reuniune a Comitetului Mixt Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru monitorizarea Acordului privind facilitarea regimului de vize, în cadrul căreia a fost evaluat procesul de implementare a acestuia.
  • 13 MAI 2009La Chişinău s-a desfăşurat cea de-a treia Şedinţă a Platformei de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova – Uniunea Europeană, care a reunit reprezentanţi ai Comisiei Europene, precum şi ai statelor-membre ale UE, avînd ca parteneri de discuţie pe exponenţii instituţiilor naţionale implicate în procesul de implementare a Parteneriatului de Mobilitate.
  • 2-3 mai 2011, Participarea delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova condusă de Preşedintele Parlamentului RM dn. Marian Lupu la reuniunea de consituire a Adunării Parlamentare EURONEST
  • 4-5 mai 2011, o delegaţie a Republicii Moldova participă la lansarea reţelei Forumului RM-UE

Lasă un comentariu