Debate EUROclub: împotriva stereotipurilor din Republica Moldova


La data de 17 martie curent, la o nouă rundă de dezbateri în incinta Centrului de Informare Europeană,  tinerii din cadrul Debate EUROclub au pus în discuţie problema inegalităţii şanselor între femei şi bărbaţi în Republica Moldova.

Reducerea stereotipurilor de gen în Republica Moldova, unde femeilor li se atribuie mai mult statutul de casnică, creşterea reprezentării femeilor în structurile de conducere, remunerarea adecvată a muncii depuse atît de femei cît şi de bărbaţi, au fost doar câteva dintre subiectele discutate de participanţii la dezbateri.

După discuţiile introductive, Alexa Cristina a divizat participanţii în mai multe grupuri a câte două persoane, conform principiului fată/băiat, pentru a aduce argumente în favoarea/devafoarea promovării femeilor în societate.

În timpul deliberărilor, discuţii aprinse au stîrnit poziţiile conform cărora femeia în calitate de protectoare a căminului familial trebuie să se dedice exclusiv familiei. Contravorbitorii, la rîndul lor  au combătut această poziţie prin necesitatea emanicipării sociale şi politice, deoarece mai mult din 50% din femeile casnice sunt victimele violenţei domestice.

  

Pe final, fiecare participant în parte a fost apreciat de către un juriu format din 3 tineri, care au evidenţiat plusurile şi minusuril discursurilor din timpul dezbaterii. Cele mai multe obiecţe ii au fost făcute la calitatea argumentelor şi la capacitatea de a contrargumenta poziţia contravorbitorului.

Alexa Cristina, a menţionat pentru Centrul de Informare Europeană, că pe viitor, va aborda teme de dezbateri în concordanţă cu agenda instituţiilor europene şi desigur, luînd în calcul cele mai fierbinţi subiecte de pe agenda europeană a Republicii Moldova.

Despre Centrul de Informare Europeană
CIE este un serviciu specializat de informare în domeniul integrării europene, care a fost fondat în anul 2007 în incinta Bibliotecii Municipale "B.P. Hasdeu" cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova

Lasă un comentariu