Premiul Saharov pentru Libertatea Gîndirii va fi acordat luptătorilor pentru drepturile omului din Egipt, Libia, Siria şi Tunisia


Premiul Saharov pentru libertatea de gândire decernat de Parlamentul European în 2011 a fost cîştigat de cinci reprezentanţi ai lumii arabe, în semn de recunoaştere şi susţinere a luptei lor pentru libertate şi drepturile omului. Premiul va fi acordat cîştigătorilor de către Preşedintele Jerzy Buzek în cadrul sesiunii Parlamentului de la Strasbourg, la 14 decembrie 2011.

Premiul Saharov 2011 al Parlamentului European se acordă lui Asmaa Mahfouz (Egipt), Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi (Libia), Razan Zaitouneh (Siria), Ali Farzat (Siria) şi, postum, lui Mohamed Bouazizi (Tunisia). „Primăvara Arabă” a fost nominalizată de patru grupuri politice ale Parlamentului European: PPE, S&D, ALDE și Grupul Verzilor.

 În urma deciziei luate în cadrul Conferinţei Preşedinţilor (Preşedintele Parlamentului şi liderii grupurilor politice), joi, 27 octombrie 2011, Preşedintele Buzek a subliniat: „Aceşti oameni au contribuit la schimbări istorice în lumea arabă, iar acest Premiu reafirmă solidaritatea Parlamentului European şi sprijinul ferm pentru lupta lor dedicată libertăţii, democraţiei şi încheierii regimurilor dictatoriale”. Preşedintele a mai adăugat că premierea lor reprezintă „un simbol pentru toţi cei care se luptă pentru demnitate, democraţie şi drepturi fundamentale în lumea arabă şi peste tot în lume.”

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, denumit în onoarea fizicianului sovietic şi dizidentului politic Andrei Saharov, a fost decernat de Parlamentul European în fiecare an, începând cu anul 1988 unor personalităţi sau organizaţii care au avut o contribuţie importantă la lupta pentru drepturile omului şi democraţie. Cştigătorii primesc un premiu în valoare de 50.000 €.

În acest an, ceilalţi doi finalişti au fost activistul civil şi jurnalistul din Belarus Dzmitry Bandarenka şi organizaţia Comunitatea Columbiană pentru Pace San José de Apartado.

 Sursa: Site-ul Parlamentului European

http://www.europarl.europa.eu/ro/headlines/content/20111021STO30027/html/Prim%C4%83vara-Arab%C4%83-c%C3%A2%C8%99tig%C4%83-Premiul-Saharov-2011

Despre Centrul de Informare Europeană
CIE este un serviciu specializat de informare în domeniul integrării europene, care a fost fondat în anul 2007 în incinta Bibliotecii Municipale "B.P. Hasdeu" cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova

Lasă un comentariu